Hanhivittikko sommar 2013

Övertorneå - Sveriges första Ekokommun

Övertorneå utropade sig till Sveriges första Ekokommun redan 1983. 2013 fyllde vi alltså 30 år som Ekokommun!

Till en början lades störst fokus på ekologisk odling av grönsaker. Odlingen på suveränitetsholmarna intill riksgränsen mellan Sverige och Finland i Torne älv blev känt över hela världen. Senare ingick även ekonomiska och sociala hänsyn i Ekokommunbegreppet:

"Ekonomisk utveckling och ekologisk balans ska förenas i samma utvecklingsstrategi. Detta tror vi är det bästa sättet att dra nytta av kommunens fördelar och åstadkomma en utveckling av bygden."
(Ur handlingsprogrammet Stiftelsen Ekotopen i Övertorneå 1986)

Exempel på satsningar i Övertorneå som Ekokommun:

• Utbyggnaden av vindkraftverk, i Aapua med sju vindsnurror i drift
  • Ytterligare 24 vindkraftverk planeras i Maevaara vindpark
  • Nästan fria bussresor inom kommunen
  • Gratis Ecodriving för gymnasieeleverna
  • KRAV-måltider i skolan
  • Konvertering av kommunala fossilbränsleanläggningar till förnyelsebar energi
  • Belysningsinventering för kartläggning och energieffektivisering i kommunala fastigheter
  • Naturvårdsprojekt; Särkijärvi Ekopark och Vägen till naturen
  • Arbetar för att minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning
  • Konverterat kommunala fastigheters oljepannor till pannor för fast bränsle eller fjärrvärme