Vi använder kakor (cookies) så overtornea.se ska fungera och kunna utvecklas. Läs mer om cookies.

Here you can choose in which language you would like to read our website. We are using Google Translate when translating content on this website.

Robert, kock

Robert, kock

40-åriga Robert kommer ursprungligen från Ungern och har bott på många ställen i Sverige innan han för 6 år sedan hamnade i Övertorneå. Idag arbetar han som kock i centralköket på hälsocentralen.

I sitt arbete ser Robert till så att maten är rätt gjord och att den smakar gott. Han jobbar bland annat i det så kallade ”renseriet”, där han ansvarar för potatis, sallader och efterrätter samt mjölk och bröd. 

-       Tillfredsställelsen med att jobba i ett kök för mig är att jag får göra något jag tycker är kul, och att jag får arbeta med mina händer. Jag är inte den som vill sitta på kontor. När jag vaknar upp på morgonen har jag redan gått igenom dagen i mitt huvud. Och så ska det ju vara, att man håller på med något man tycker om.

Robert och hans kollegor tillagar drygt 300 portioner mat varje dag åt bland annat förskola och hemtjänst samt vård och omsorg. Trots att de just nu har en roterande matsedel på cirka sex veckor tycker Robert att jobbet är otroligt varierande.

-       Även fast det står samma på schemat så är verkligheten alltid något helt annat, ingen dag är den andra lik. Ibland måste man tänka i nya banor, som i vintras då lastbilen inte kom fram. Då får man försöka trolla, vara snabbtänkt och kreativ, och bolla idéer med både kollegor och chefen. Sen löser man det tillsammans.

De är sammanlagt nio personer som arbetar i köket, och enligt Robert är kollegorna – eller ”kamraterna” som han kallar dem – en stor anledning till varför han trivs på arbetsplatsen. Utmaningen med jobbet säger Robert är att maten ska bli rätt gjord, i rätt mängd och med bra smak.

-       Med åren blir man bra på att uppskatta portioner. Men det händer såklart att man räknat fel ibland och använt fel mätsticka så att man istället för 30 liter soppa gjort nästan 90 liter, haha! Det är sånt som händer.

I och med att det är så många människors behov som ska tillgodoses är det mycket att hålla reda på, men det är något som Robert menar gör att hans jobb känns meningsfullt.

-       Det som driver en är väl att man tillgodoser personers individuella behov av mat, så som exempelvis sjuka och äldre. Det blir lite personligt även om det är massproducerat. Jag skulle aldrig stoppa något i matlådan om jag inte tyckte det var gott.


Skriv ut