Vi använder kakor (cookies) så overtornea.se ska fungera och kunna utvecklas. Läs mer om cookies.

Here you can choose in which language you would like to read our website. We are using Google Translate when translating content on this website.

Invigning av skolskogen på Särkivaara

Skolskogen på Särkivaara är nu uppfräschad utav arbetsmarknads- och integrationsenheten med finansiering utav Skoglig samverkan i Norrbotten. Lärarna på skolan har tillsammans med Tillväxtenheten och projektet Koldioxidkrediter från skogen kommit fram till vilket material som behövs ute i skogen för undervisning.

Fredag den 2/10 invigdes skolskogen på Särkivaara. Tanken är att området på Särkivaara ska kunna fungera som ett extra uteklassrum för elever och lärare från skolan. Platsen är perfekt, den är inte långt från skolan, området är lugnt och rofyllt och här behöver ingen oroa sig för att gå vilse eftersom man alltid kommer ner till bebyggelse eller väg hur man än går.

Skoglig samverkan, som finansierat detta, är ett samarbetsorgan för den skogliga näringen i Norrbotten och arbetar för att sprida information och kunskap om skogsbruk samt öka intresset för skogen. Vid upprustningen har den befintliga grillstugan på berget fått nytt tak och färg, det finns nya bänkar och bord, ett vedskydd samt en anslagstavla med information om platsen.
Victoria Hannedahl talade om vad skoglig samverkan gör i länet för att öka intresset för skogsbruket hos unga och allmänheten.

Det var ett gäng glada prickar från hela mellanstadiet som deltog i invigningen, totalt ca 86 elever. Skolskogen invigdes inte genom den traditionella bandklippningen, utan istället sågade en lärare och en elev av en liggande tall och skolskogen förklarades invigd. Sen blev det korv och fika för elever och lärare.

Eftersom det är bostadsbrist för fåglarna uppe på Särkivaara så anordnades tävlingen "Fågelholken" för eleverna. Eleverna, som var med tävlade i lag eller individuellt, hade chansen att vinna ett presentkort hos handlarna för 1000 kr. Totalt var 8 st bidrag med i tävlingen som gick ut på att snickra ihop en fågelholk i trä, där fåglar och ungar får gott om plats Sedan var det fritt att dekorera fågelholken efter egen fantasi.

Juryn bestod av Victoria Hannedahl från Sparbanken Nord som även sitter med i den lokala gruppen i Skoglig samverkan, Ann-Sofi Taavo från Integrationsenheten och Anna Andersson från Tillväxtenheten. Juryn fick verkligen ett tufft jobb med att utse pallplatserna. Alla eleverna som deltog i tävlingen hade verkligen tänkt till när de gällde designen på holkarna. Efter ett långt överläggande utsåg juryn "Birds Hotel" till det vinnande bidraget. Motiveringen var att designen smälter in i naturen och rymmer många. På 2:a plats kom bidraget "Nutella" och tredje platsen tog "Juvliga hemmet". Alla bidragen som var med i tävlingen kommer att spikas upp vid grillstugan på Särkivaara för allmän beskådan. Vi hoppas att Särkivaara blir en plats för lärare, elever och allmänheten i framtiden.

Tävlingsbidrag. Totalt var det 8 st bidrag som var med och tävlade i Fågelholken. Från vänster, Kyrkis, Birds hotel, Nutella, WC, Bastu, Ljuvliga hemmet och Svarta huset.


1:a plats "Birds Hotel" Markus Viersalo

Juryns motivering. Ett bidrag som smälter in i naturen, design som rymmer ett flertal fågelfamiljer. Innovativt höghus som passar både på landet och stan.


2:a plats "Nutella" Heidi Viitala, Isak Wanståhl och Axel Alanentalo

Juryns motivering. Utvecklat den traditionella fågelholken till 2.0. Oerhört fint hantverk där man även tänkt på säkerheten för kycklingarna genom att bygga balkong med räcke


3:e plats "Ljuvliga hemmet" Soe Kyaw, Elmer Keskitalo och Henric Alaniemi

Juryns motivering. En välkomnande och läcker holk, vågat ta ut svängarna och tänkt "outside the box" samt ett underbart namn.


Nu finns det en anslagstavla uppe på Särkivaara med information om platsen.


Grillstugan är upprustad och har fått ny färg.


Det hänger färgglada fågelholkar i skogen som eleverna från mellanstadiet har tillverkat.


Skriv ut