Vi använder kakor (cookies) så overtornea.se ska fungera och kunna utvecklas. Läs mer om cookies.

Here you can choose in which language you would like to read our website. We are using Google Translate when translating content on this website.

Minister på besök i Övertorneå

Landsbygdminister Sven-Erik Bucht gjorde ett besök i Övertorneå den 28/4. Under förmiddagen besökte han Luttugården och Tornedalens Renprodukter. Efter företagsbesöken fortsatte resan till Övertorneå kommun och dialogmöte med representanter från åtta Norrbottenskommuner samt North Business Arena.

Diskussionerna under dialogmötet rörde sig bland annat kring den Parlamentariska landsbygdskomiténs slutbetänkande SOU 2017:1 (länk) Slutbetänkandet har formulerat ett övergripande mål för landsbygdernas utveckling i ett trettioårsperspektiv. Övertorneå kommun har inbjudits att avlämna remissvar och förslår att näringsdepartementet prioriterar:

• Att skapa en modell för avskrivning av studielån för målkommunerna i betänkandet
• Utlokalisera myndighetsjobb till Övertorneå kommun
• Sänka arbetsgivareavgifter
• Starta skoglig forskningsenhet i Övertorneå
• Övertorneå som pilotkommun för genomförande av det digitala samhället
• Ett utbildnings- och forskningscenter i meänkieli etableras i kommunen
Bucht kom för att lyssna, men pratade också om regeringens satsningar och framhävdade att Sveriges hela potential måste tas tillvara. Mer pengar åt bredband är att vänta och utlokaliseringar av jobb har påbörjats. Bucht lovordade de lokala företagen Luttugården och Tornedalens Renprodukter som besöktes under förmiddagen och där han inhandlat torkat renkött för att bjuda på under uppdragsresa till Hong Kong.
Kommunalrådet Tomas Mörberg var tillfreds med besöket och menade att det kändes som om Bucht talade från hjärtat då han sade att landsbygden har varit försakad och att utvecklingen måste vändas.

Skriv ut