Here you can choose in which language you would like to read our website. We are using Google Translate when translating content on this website.

close

Uppdatering Övertorneå

Läget lokalt, uppdateras löpande

1 april

Påverkan på kommunala verksamheter - uppdatering 1 april
 
Uppdaterad information om hur kommunala verksamheter påverkas av regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och råd. Dessa gäller till och med 18 april om inte andra rekommendationer eller restriktioner införs.
 
Läs mer om fortsatta nationella restriktioner på regeringens hemsida: www.regeringen.se/artiklar/2021/03/forlangda-restriktioner-for-att-minska-smittspridningen/
 
SIMHALL, SPORTHALL, ISHALL
Regeringen har meddelat att icke nödvändiga verksamheter som drivs av staten, regioner eller kommuner bör hållas fortsatt stängda men att skolverksamhet samt aktiviteter för barn och ungdomar födda 2002 eller senare undantas. Övertorneå kommun följer dessa rekommendationer.
 
All information om vad restriktionerna och undantagen innebär och hur barn och unga kan träna på ett smittsäkert sätt: www.overtornea.se/hallar
 
BIBLIOTEKET
Biblioteket fortsatt öppet med restriktioner. Läs mer om dessa och öppettiderna här: www.overtornea.se/sv/Kultur--Fritid/Bibliotek/Oppettider/
 
NORDKALOTTENS KULTUR OCH FORSKNINGSCENTER (NKFC)
Ordinarie öppettider: måndag till fredag 8:00-11:00. Resterande tid är NKFC stängt för annan verksamhet.
 
Har du frågor, kontakta Maria Tapani 0927-72093 maria.tapani@overtornea.se www.nkfc.overtornea.se
 
FRIPPES FRITIDSGÅRD
Fortsatt stängt. Anordnar digitala evenemang via bland annat discord. www.overtornea.se/frippes
 
INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN (IFO)
IFO tar enbart emot bokade besök.
Direktnummer till IFO 0927-720 25
 
FÖRVALTNINGSBYGGNADEN/KOMMUNHUSET
Eftersom Folkhälsomyndigheten uppmanar kommuner att begränsa antalet medarbetare som jobbar på plats kommer inga besök i kommunhuset kunna ske utan tidsbokning. Vi uppmanar alla att höra av sig via växel eller direkt till respektive förvaltning med sitt ärende. Växelns nummer är: 0927-720 00

 

31 mars

Vaccininformation från Övertorneå hälsocentral

Senaste info gällande Covidvaccination i Norrbotten: https://www.1177.se/Norrbotten/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/om-vaccin-mot-covid-19/boka-vaccination-mot-covid-19-i-norrbotten/

Har du inte fått brev, fast du har rätt ålder, gå in på 1177.se och boka eller ring det angivna bokningsnumret.

Vill du vaccinera dig samtidigt med någon som är yngre. Vänta då att boka din tills det är dags för den andra personens åldersgrupp.

Endast bokade tider på vaccinationslokalen. Vi ber er respektera detta.

26 mars

Sverige förlänger det generella inreseförbudet

Regeringen har beslutat att förlänga det generella inreseförbudet med krav på uppvisande av negativt covid-19-test vid inresa från alla länder. Samtidigt upphävs de särskilda inreserestriktionerna vid resa från Danmark och Norge. Inreseförbuden förlängs till och med den 31 maj. Ändringarna börjar gälla den 31 mars

Läs mer här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/03/forlangning-av-generellt-inreseforbud-med-testkrav-fran-alla-lander-och-sarskilda-inreserestriktioner-fran-danmark-och-norge-upphor/

 

10 mars

Region Norrbotten understryker vikten av att provta sig så tidigt som möjligt om du känner symtom. I början av sjukdomen finns det mest virus i kroppen. Du bör därför lämna provet så snart som möjligt för att få ett säkert svar.

Läs mer på 1177.se om provtagning: https://www.1177.se/Norrbotten/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/lamna-prov-och-fa-provsvar-om-covid-19/lamna-prov-for-covid-19/

15 februari

Tornedalens bibliotek återgår till att ha meröppet. Se aktuella öppettider här:

https://www.overtornea.se/sv/Kultur--Fritid/Bibliotek/meroppet/

 

12 februari
Finland ändrar restriktioner för gränspassering

Finska Statsrådet har fattat beslut att från och med 15 februari införa ytterligare restriktioner för gränspassering vid ett antal gränsövergångar, däribland den i Pello.

Läs mer om de nya restriktionerna på finska Statsrådets hemsida där det också finns kontaktuppgifter till Gränsbevakningsväsendet som ansvarar för att svara på frågor: 
https://valtioneuvosto.fi/-/1410869/maahantulon-rajoituksiin-muutoksia-1?languageId=sv_SE 

Tidigare information om testkrav vid gränspassering från Finland till Sverige hittar du här:
https://www.overtornea.se/sv/Nyheter/2021/nya-regler-om-inreseforbud-och-testkrav-fran-6-februari/

 

4 februari

Nya regler om inreseförbud och testkrav från 6 februari

Regeringen har fattat ett beslut om att utländska medborgare måste visa upp ett negativt covid-19-test för att få resa in till Sverige. Reglerna börjar gälla 6 februari.

Det negativa covid-19-testet får inte vara äldre än 48 timmar. Det finns vissa undantag från reglerna, till exempel för arbetspendlare som ska kunna visa upp negativt test som är högst en vecka gammalt.

Reglerna, och undantagen från reglerna, är olika beroende på vilket land man kommer till Sverige ifrån. Alla regler är samlade här: https://www.regeringen.se/490052/contentassets/6c7c11bd0ad5415e81242a1a65757111/nya-regler-om-inreseforbud-och-testkrav-borjar-galla-den-6-februari.pdf

Pressmeddelande från regeringen om beslutet: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/02/krav-pa-negativt-covid-19-test-for-inresa-till-sverige/

25 januari 

Nya inreserestriktioner till Finland från 27 januari
Läs mer

21 januari

Kommunala verksamheter som påverkas från och med 25 januari
Folkhälsomyndighets föreskrifter från 21 december gäller till och med söndag 24 januari. Hur kommunala verksamheter påverkas från 25 januari och framåt uppdaterar vi löpande här.

21 januari

Gränsälvsgymnasiet fortsätter hålla undervisning delvis på distans
Läs mer

15 januari

Vaccinationsinformation för dig som har hemsjukvård eller är närstående till någon med hemsjukvård.
Läs mer

14 januari

Vaccinering mot Covid-19 - Information från Övertorneå kommun och Övertorneå Hälsocentral.
Läs mer

7 januari 2021

Med anledning av medias rapportering om insjuknad personal på Region Norrbottens hälsocentral i Övertorneå:

Socialförvaltningen i Övertorneå kommun har kännedom om situationen på hälsocentralen i Övertorneå och följer alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten när det gäller rutiner för smittsäker vård och omsorg inom de verksamheter som bedrivs av kommunen.

Vi vill åter igen vädja till anhöriga om att vara restriktiv med besök på våra äldreboenden och påminna om allas ansvar att stoppa smittspridning.

 

UPPDATERING AV DET LOKALA LÄGET I ÖVERTORNEÅ KOMMUN 2020

 

Information 21 dec


Med omedelbar verkan införs nya föreskrifter för kommunala verksamheter i Övertorneå kommun idag måndag 21 december. Stängningarna påverkar alla verksamheter och ålderskategorier och inga undantag kommer längre göras för barn- och ungdomsidrott som tidigare. Restriktionerna gäller tills vidare. 
Läs mer

Information 23 nov

Från och med tisdag den 24 november 2020 gäller en gräns på max 8 personer även vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som har sittande deltagare.

Läs mer: https://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---norrbotten/2020-11-23-forbud-mot-allmanna-sammankomster-med-fler-an-8-personer-i-norrbottens-lan.html

 

Information 11 nov

På grund av de skärpta allmänna råden som infördes 10 november kommer alla sim- och sporthallar i kommunen att stängas för allmänheten för att förhindra smittspridning. Även Isladan, Tornedalens bibliotek och Nordkalottens forskningscenter håller stängt för allmänheten.

Skolor och verksamheter för barn födda 2005 och senare är undantagna dessa regler enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten. 

Läs mer om verksamheter som håller stängt här: https://www.overtornea.se/sv/Nyheter/2020/stangtforallmanheten/

 

Information 10 nov

Folkhälsomyndigheten har idag, efter samråd med bland annat smittskyddsläkare och länsstyrelser i Norrbottens län, fattat beslut om skärpta allmänna råd. Syftet är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor. De allmänna råden finns samlade hos Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/beslut-om-skarpta-allmanna-rad-i-kalmars--norrbottens--och-vasterbottens-lan/

Information 4 nov

Från och med fredag 6 november kan du som bor i Övertorneå kommun provta dig själv för covid-19. Du som vill testa dig bokar ett gratis provtagningskit på 1177.se. Det finns två sätt att hämta ut det beställda kittet på. Läs mer >

• Från och med fredag 6 november kan ett friskt ombud hämta och lämna ditt provtagningskit på Apoteket Svarta Räven på Matarengivägen.
 
• På fredag startar också hemleveranserna av provtagningskit för de som inte kan be ett ombud hämta att på Apoteket.
 
Inom 2-3 dagar får du ett sms eller mail från 1177.se om att ditt provsvar har kommit. I undantagsfall kan det dröja upp till 5 dagar.
 

Information 26 maj

Eftersom läget i kommunen är stabilt avbryts arbetet i krisledningsstaben. Vi vill påminna om vikten av fortsatt fysisk distansering och att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 

Information 13 maj

Sommarevenemangen Matarengi marknad och Övertorneå Pride som båda arrangeras av kommunen kommer i år inte att genomföras. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden den 12 maj.

Information 9 april


Munskydd
Med anledning av Aftonbladets artikel om undermålig skyddsutrustning i vården får vi en del frågor om de munskydd vi använder och vill därför förtydliga: dessa har inte använts i Övertorneå kommun. Vi använder enbart godkända munskydd.

Simhallen
Simhallen i Övertorneå håller öppet som vanligt på lördag 11 april från klockan 11-14. 
Därefter kommer simhallen att vara stängd för allmänheten för att minska på smittspridningen. Beslutet gäller tills vidare.

 

Information 7 april:

Nya begränsningar för gränspassering till och från Finland.

Finland tog idag 7 april ett beslut som påverkar gränstrafiken ytterligare fram till 13 maj.

Enbart den nödvändiga pendeltrafiken och annan nödvändig trafik kommer att vara tillåten. En arbetstagare som tar sig över gränsen måste ha ett intyg av arbetsgivaren över att arbetet är nödvändigt.

All information om riktlinjer som måste följas finns på finska Statsrådets hemsida: https://valtioneuvosto.fi/sv/artikeln/-/asset_publisher/1410869/suomen-rajaliikenteen-rajoituksia-jatketaan-ja-karanteenimaarayksia-tiukennetaan

Information 1 april:

Från och med söndag den 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare.
Fritidsgården Frippes kommer därför vara öppet för vissa åldersgrupper på olika tider.
Fre 3 april har vi kvällsöppet endast för gymnasiet
Lör 4 april har vi öppet endast för högstadiet
10 och 11 april är det påskstängt
Ons 15 april Frippes goes Svanstein Ski
Fre 17 april är det kvällsöppet för högstadiet
Lör 18 april är det öppet för gymnasiet
I övrigt så är det samma öppettider som tidigare.

Information 30 mars:

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och råd, att jobba hemifrån i den mån det är möjligt. Därför jobbar många av kommunens anställda på distans hemifrån just nu.


Information 25 mars:

Kan inte du komma till biblioteket, kan boken komma till dig

Postboken: Du som bor utanför centralorten kan kostnadsfritt få dina boklån hemskickade med lantbrevbäraren. För dig som är i karantän eller som vill vara extra försiktigt och inte besöka offentliga platser, erbjuder sig bibliotekspersonalen just nu att leverera böcker hem även i centralorten. Tjänsten är till för alla oavsett hälsotillstånd och ålder.

Åtgärder för företag
Efter dialog med Svenskt Näringsliv har kommunledningen den 23 mars beslutat om att öppna upp för att kunna erbjuda stöd till det lokala näringslivet enligt 4 kap. 3 § LEH. Genom beslutet kan du som drabbad företagare kontakta oss för att vi gemensamt ska se över en lösning rörande nedanstående punkter som kan underlätta för ditt företags likviditet. Läs mer här.

Information 18 mars:


Skärpta gränskontroller i Norden
Gränskontrollerna i Sverige, Norge och Finland skärps från och med vecka 12. Gränsen till Norges skärptes måndag den 16 mars, till Finland från och med torsdag den 19 mars och till Sverige från och med den 19 mars.

Frågor och svar om inresestopp till EUlänk till annan webbplats

Skärpta gränskontroller i Norden, Länsstyrelsens webbplats


Information 17 mars:

Gränsälvsgymnasiet och vuxenutbildningen övergår till distansundervisning från och med 19/3. Mer information om distansundervisning för gymnasieskolan och vuxenutbildningen i länk.

Påverkan på kommunens verksamheter:

 • Kommunen har aktiverat krisledningsstab

 • Kommunen ställer in alla evenemang där Övertorneå kommun är huvudman från och med nu fram till efter påsk. Beslutet är en ren försiktighetsåtgärd med anledning av samhällsutvecklingen av det nya coronaviruset covid-19.

Kommunala verksamheter som håller stängt eller tillämpar telefonmöten: 

 • Familjecentralen:  Från och med 1 april håller Familjecentralen tills vidare stängt
 • Guldkanten: För att minska risken för smittspridning av nya coronaviruset håller Guldkanten tills vidare stängt. Beslutet gäller även för själva lokalen som också den tills vidare är stängt för all verksamhet.
 • Vi tar just nu inte emot besök på AMI, möten sker i första hand per telefon.  
  För att få en tid, kontakta Maria Öhman på 076 - 144 49 39 
 • Vi tar just nu inte emot besök på IFO tar inga besök, möten sker i första hand per telefon. För att få en tid, kontakta växeln 0927 - 720 00.   
 • Varmvattenbassängen: För att minska risken för smittspridning av coronaviruset håller varmvattenbassängen tills vidare stängt.

 • Förvaltningshuset: För att begränsa smittspridningen av Coronaviruset tar vi endast emot förbokade besök till förvaltningshuset.

 • Fritidsgården Frippes håller öppet för vissa åldersgrupper på olika tider för att begränsa antalet samtidiga besökare.
 • Besöksförbud kommunförrådet 

 • Simhallen stängs för allmänheten 12 april

Skriv ut


På overtornea.se använder vi cookies för besöksstatistik och för vissa funktioner i syfte att förbättra och förenkla användarupplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer om cookies.