Vilka tar du med dig in i julkulan?

Julen samlar i vanliga fall släkt och vänner som inte träffats på ett tag. Eftersom risken att få och sprida covid-19 ökar ju fler man träffar planerar många ett annat sorts julfirande i år där man bara har tar in några få människor i sin julkula.

Pia Huuva i Liehittäjä ligger bakom matupplevelser som Utblick, Huuva Hideaway och nu senast Restaurang Arkipelag

HUR KÄNNER DU INFÖR JULEN?
Lugn & Harmoni. Med musik i bakgrunden förbereds gran och mat till djur och människor. Annorlunda är också bra.

KOMMER JULFIRANDET BLI ANNORLUNDA I ÅR?
Den stora familjen träffas och firar digitalt. Kul på sitt sätt. Lugnare med färre hemma. Kan bli nya idéer och sätt att fira. Tomten testar FaceTime till exempel. Julspelet med tärning får vi klura på.

VEM/VILKA TAR DU MED IN I DIN JULKULA?
Tomten, min man Henry och hunden.

Tidigare elitskidåkaren Mikael Norberg driver Active Norberg - ett företag som anordnar upplevelser för såväl infödda Tornedalingar som besökare från hela världen.

HUR KÄNNER DU INFÖR JULEN?
Julen i år blir nog väldigt annorlunda för många. Vi har restriktioner och rekommendationer att förhålla oss till, men det gäller att fokusera på det som faktiskt kan och får göras, inte tvärt om. Följ restriktionerna och var rädd om varandra samt hitta alternativ som fungerar. Allt blir vad man gör det till!

KOMMER JULFIRANDET BLI ANNORLUNDA I ÅR?
För egen del blir julfirandet nästan som vanligt. Julen för mig innebär en familjehögtid som firas med de närmaste hemmavid. Det enda som möjligen blir annorlunda är att man inte får besök av släkt och vänner i samma utsträckning. Där kanske digitala lösningar kan vara ett alternativ.

Min fantastiska familj!

Tomas Mörtberg är kommunstyrelsens ordförande, tidigare rektor på Folkhögskolan och bonde.

HUR KÄNNER DU INFÖR JULEN?
Jag ser framemot julen och julledigheten, då får man tid att gå ner i varv. Om vädret så tillåter kommer det även bli någon skidtur.

VEM/VILKA TAR DU MED IN I DIN JULKULA?
Vi kommer att vara sex personer samlade under Julen. Jag och Maija kommer att fira jul hemma i Lampisenpää tillsammans med våra två barn och två barnbarn.

KOMMER JULFIRANDET BLI ANNORLUNDA I ÅR?
Julfirandet kommer att vara annorlunda i år, tidigare har vi haft som tradition att jag och mina syskon med familjer träffats hemma hos mamma. Nu när mamma flyttat till ett särskilt boende så kommer det inte bli så.

Jag är övertygad om att det kommer blir ett fint firande trots omständigheterna och vill passa på att önska alla kommunbor en riktigt god jul!