Invigning av Carola Grahns offentliga gestaltning i Ruskola

Invigning av Carola Grahns offentliga gestaltning i Ruskola, Övertorneå fredag 26 november kl. 14:00

I Övertorneå har man sedan 2017 arbetat med utvecklingen av Konstens väg som går söderut från Övertorneå genom byarna längs älven. Den 26 november invigs det andra konstverket i byn Ruskola. Verket Kämpa. är en hoppfull uppmaning om att den som är på väg att ge upp ska finna kraft att fortsätta lite till.

Verket som är en stor LED-skylt med neonkänsla är placerad i byn Ruskola, ca 300 meter på Ruskolavägen, den sydligaste nedfarten från riksväg 99. Cirka 5 km från Övertorneå centralort.

Ordet Kämpa. är skrivet och upplyft utan utropstecken men med punkt, som en sammanbiten och allvarlig uppmaning till betraktaren. Fåordigt sammanfattar uttrycket ett strävsamt förhållningssätt till livet och relaterar till det omgivande vackra och något karga landskapet.

Kämpa är allmängiltigt och i dessa tider av pandemi lätt att förstå i relation till samhället och det gemensamma. Samtidigt överbryggar kampen tiden och orsakerna till kamp sträcker sig både bakåt och framåt. Historiskt sett har människor i de här trakterna tagit sig igenom det mesta, utan mycket hjälp från vare sig stat eller monetära rikedomar. Kanske kan det vara en styrka för framtida utmaningar.

– Jag valde att jobba med neonskylten som uttryck för att det skapar en kontrast till den Tornedalska glesbygden och ger den ett lite mer nostalgiskt och filmiskt skimmer. Jag ser framför mig att den plötsligt dyker upp längst vägen som en kommentar till en ensam bilförares tanke. Alla kämpar vi väl med något och på sådana här platser är det oftast upp till en själv att komma vidare, förklarar Carola Grahn.

Grahn är född och uppvuxen i Jokkmokk och idag bosatt i Malmö. Våren 2020 slog Carola Grahn igenom stort i konstvärlden med sin separatutställning I Have Scrutinized Every Stone and Log on the Southwest Side of the Mountain på Röda Sten i Göteborg.

– Vi är mycket stolta över att få inviga detta andra verk längs Konstens väg och att det är en konstnär med rötterna i Norrbotten och den samiska kulturen som har tolkat den kamp vi har fört här. Vi hoppas att det kan bli en plats för reflektion och eftertanke när man behöver det i livet, säger Robert Grape, kultur- och fritidsutskottets ordförande.

Plats I byn Ruskola, sydligaste nedfarten från riksväg 99 ca. 5 km från Övertorneå.
Länk till platsen på google maps: https://goo.gl/maps/i6PeGWpUbhGhKsy17

Kontaktperson:

Annika Keisu-Lampinen
Kultur- och fritidssamordnare, Övertorneå kommun
annika.keisu-lampinen@overtornea.se

Om konstens väg
Järnvägen i Övertorneå invigdes 1914 och användes till 1986. Under 1990-talet demonterades rälsen och sliprarna. Efter nedläggningen har banvallen använts i rekreationssyfte såväl sommar- som vintertid med bland annat skidspår. Konstens väg är en plats för rekreation i form av vandring och träning, men med de nya rastplatserna och konstverken som platser för vila och eftertanke. Resurscentrum för konst stöttar Övertorneå Kommun i projektet ”Konstens väg” med upphandling och genomförande.

Pressbilder

Carola Grahn