Here you can choose in which language you would like to read our website. We are using Google Translate when translating content on this website.

close

Dressiner, design och dubblering av stugor på RiipiBo

Ann-Charlotte Lundkvist flyttade till Övertorneå kommun 2013 och startade företag i besöksnäringen 2015. Hon gjorde ritningarna till den första stugan själv och Heikkiläs såg och hyvleri gjorde verklighet av både stuga och tillhörande bastu som besökare får ha alldeles för sig själv. På RiipiBo bor man enkelt, bekvämt och avskilt, omgiven av natur. När Ann-Charlotte nu utökar verksamheten är hon mån om att inte gå miste om den nära kontakten med naturen, den andra stugan är därför placerad på motsatt sida av sjön.

Att riipibo bara har sommarverksamhet betyder inte att det är stiltje i persomajärvi för dig?  
Haha ja det är konstant jobb året om. Under vintern ordnar man allt sånt där som man inte hinner annars. Vi har köpt en ny fjärrstyrd värmekälla till nya stugan så säsongen kanske kan börja slutet på mars eller början på april. Fram till dess är det renovering som gäller och en hel del fortbildningar, nu senaste har det varit webbinarier som Swedish Lapland och Heart of Lapland ordnat. Jag försöker vara med på så mycket som möjligt när jag inte har andra uppdrag.   

Vad är det för typ av uppdrag du gör?  
Jag har har till exempel sytt gardiner till Arthotel och ändrat gardiner till hotellet i Övertorneå. Sen så får jag en hel del beställningar på bakaveds-skyltar med text som jag gör i vårt sågverk och snickeri.   

Vilken bredd av färdigheter du verkar ha. Gör du mycket själv när det kommer till renoveringen också?  
Ja det är ju jag och “guben” som gör så mycket vi kan, i stort sett allt utom att dra el. I mitt tidigare liv i Övik, som jag kommer ifrån, så hade jag ändringsskrädderi i 18 år och därefter jobbade jag 7 år på Harjus, som nu är en Happy Homes-affär. Så inredning i olika former har jag hållit på med länge.  

Det verkar mer och mer för mig som att majoriteten av företagare inom besöksnäringen är inflyttade. Vad beror det på tror du?  
Ja det finns ju det här uttrycket “hemmablind”. Det är nog lite så att man kommer utifrån och ser allt positivt lite lättare. Sen fanns det ju inte så många jobb när jag flyttade hit så då var det lätt att falla tillbaka i företagandet igen. Det finns så många unika saker man kan göra här uppe. Enda dilemmat jag har är att jag har så många idéer till vad jag vill göra att jag skulle behöva klona mig haha.  

Hur känner du inför att säsongen startar, känns det som ett oroligt läge för dig som är företagare i besöksnäringen just nu?  
Nej jag måste säga att min verksamhet känns redan väldigt coronasäkrad. På dressinerna är det inte många som ryms och det är långa avstånd mellan de som åker. De har drygt 9 mil att åka på längs gamla Haparandabanan så det behöver inte bli någon trängsel där. 

Hur fungerar det där med dressinerna? Finns det kvar många som fungerar alltså?  
Nej nej, de jag har är nya och fina. Jag har ändrat en del i designen jämfört med hur de såg ut förr, till exempel så var det självklart att ändra så sittdelen är vänd mot färdriktningen nu. Jag har hela tiden med mig att besökare ska få den bästa möjliga upplevelsen.   

Aha så du designar egna dressiner också. Det är inga lätta projekt du tar dig an.  
Nä men det har alltid varit bra respons ända sen jag flyttade hit. Som det här med dressinerna var det en vän som vurmar för järnvägen som kom på och då spann jag vidare på det. Samma med marknadsföring, jag har haft stor hjälp av mun till mun-metoden. Den entusiasmen är guld värd. Människor tipsar varandra och berättar vidare om upplevelser de har haft hos oss och sån reklam är ju den allra bästa, det får man energi av att höra.  

* * * 

Här kan du läsa mer om RiipiBos verksamhet: 
www.riipibo.se | instagram | facebook

 


Skriv ut


På overtornea.se använder vi cookies för besöksstatistik och för vissa funktioner i syfte att förbättra och förenkla användarupplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer om cookies.