I det här inlägget samlar vi och uppdaterar all information som rör höga flöden och översvämning med start 19 maj. Alla enskilda inlägg hittar du här
www.overtornea.se/hogaflodensamlingssida


Uppdatering söndag 28 maj 12:11
Information om vattenförsörjning för boende i södra delen av kommunen, detta innefattar Luppio och byar söderut, bland andra Hedenäset, Bäckesta, Risudden.
Kokningsrekommendationen i södra delen av kommunen tas nu bort. Vattenprover har tidigare i veckan skickats in för analys som en försiktighetsåtgärd och dricksvattnet är säkert att dricka enligt de provsvar vi fått tillbaka idag.

SMHI: Gul varning höga flöden Nedre Torneälven – publicerad 26 maj 07.10

SMHI rapporterar om sjunkande flöden och har uppdaterat varningsläget för höga flöden till gul varning (lägsta nivån av varning) för majoriteten av Torneälven. Även den röda varningen för översvämning i höjd med Övertorneå centralort har tagits bort.

Vi uppmanar allmänheten att fortsatt följa SMHI:s meddelanden och varningar här: www.smhi.se/vader/varningar-och-brandrisk/varningar-och-meddelanden/varningar

Hur kan det påverka mig?

  • Flöden som uppstår i genomsnitt vart 5:e till 25:e år.
  • Höga strömhastigheter i vattendragen.

När?
25 maj kl. 00.00 – 26 maj kl. 23.59

Var?
Torneälven nedströms Juoksengi ner till utflödet vid Haparanda.


Kokningsrekommendation i södra delen av kommunen tisdag 23 maj från 18:00 – Uppdaterad 25/5 15:00

Vattenproverna har gått iväg igår onsdag 24 maj för analys och provsvar förväntas inom några dygn. Kokningsrekommendationen från 18:00 tisdag 23 maj gäller fortfarande. Vi återkommer med information så fort vi fått resultaten.


Information från Övertorneå kommun till översvämningsdrabbade i Juoksengi – Uppdaterad 25 maj 10.45

Uppdatering 25/4 kl. 10:45: Nu har vattnet sjunkit undan såpass mycket att avlopp kan användas som vanligt igen. Om det skulle uppstå några problem kan boende höra av sig till tekniska enheten via denna länk: https://overtornea.se/fel/.


Väg 98 är nu öppen – publicerad 24/5 17:15

Trafikverket meddelar idag onsdag 24 maj 17:00 att väg 98 åter igen är öppen.

Avstängda vägar är just nu 17:00 24 maj följande vägar:

Väg 856 från Juoksengi Kyrka till Mäntyvaara

Håll dig uppdaterad här om Trafikverkets avstängningar:
https://www.trafikverket.se/trafikinformation/vag/?TrafficType=personalTraffic&map=5%2F878693.77%2F7417933.99%2F&Layers=TrafficSituation%2B


Kokningsrekommendation i södra delen av kommunen tisdag 23 maj från 18:00 – Uppdaterad 24/5 15:30
Vattenproverna har gått iväg idag för analys och provsvar förväntas inom några dygn. Kokningsrekommendationen från 18:00 tisdag 23 maj gäller fortsatt fram tills att provresultaten erhålls. Vi återkommer med information så fort vi fått resultaten.


Information från Övertorneå kommun till översvämningsdrabbade i Juoksengi – Uppdaterad 24 maj 15.30
Vattennivån fortsätter sjunka stadigt i Juoksengi. Avlopp går att använda men våra anläggningar är fortfarande hårt belastade så vi uppmanar till fortsatt sparsam användning. Tack på förhand!

Vi återkommer med information om läget förändras eller senast under torsdag 25 maj via sms och på vår hemsida www.overtornea.se


Information om översvämning och påverkan på skola och skolskjuts – Uppdaterad 25 maj kl 15.15
Nu är Soukolojärvivägen öppen och skolskjutsarna går som vanligt imorgon torsdag 25 maj.


SMHI: Orange varning höga flöden Nedre Torneälven – publicerad 24 maj 12.30
Snösmältning i samband med regnet som föll i förra veckan har gett höga flöden. Flödena är sjunkande.

OBS! Röd varning översvämning gäller fortfarande för centralorten. Räddningstjänsten uppmanar alla till fortsatt försiktighet då det fortfarande  är höga flöden och starka strömmar.

Hur kan det påverka mig?

  • Flöden som uppstår i genomsnitt vart 25:e till 50:e år.
  • Mycket höga strömhastigheter i vattendragen.

När?
24 maj kl. 00.00 – kl. 23.59

Var?
Torneälven nedströms Juoksengi ner till utflödet vid Haparanda.
Läs mer
Följ SMHI:s meddelanden och varningar här: www.smhi.se/vader/varningar-och-brandrisk/varningar-och-meddelanden/varningar
Läs mer om hur du förbereder dig när det finns en översvämningsrisk: www.overtornea.se/hogafloden

Väg 855 öppnad – publicerad 24 maj 11:35
Trafikverket meddelar idag tisdag 24 maj 10:00 att väg 855 från Övre Kuivakangas till Rantajärvi är öppen igen.

Avstängda vägar är just nu 10:00 24 maj följande vägar:

Väg 98 från Matarengi till Riksgräns SE/FI vid Övertorneå
Väg 856 från Juoksengi Kyrka till Mäntyvaara

Håll dig uppdaterad här om Trafikverkets avstängningar:
https://www.trafikverket.se/trafikinformation/vag/?TrafficType=personalTraffic&map=5%2F878693.77%2F7417933.99%2F&Layers=TrafficSituation%2B


Information från Övertorneå kommun till översvämningsdrabbade i Juoksengi uppdaterad 18:30 tisdag 23 maj

Vattennivån fortsätter sjunka i Juoksengi. Avlopp går att använda men våra anläggningar är fortfarande hårt belastade så vi uppmanar till fortsatt sparsam användning.

Vi återkommer med information om läget förändras eller senast under onsdag 24 maj via sms och på vår hemsida www.overtornea.se


Kokningsrekommendation i södra delen av kommunen tisdag 23 maj från 18:00 – publicerad 16:30 23 maj

Uppdatering från Övertorneå kommun om vattenförsörjning för boende i södra delen av kommunen, detta innefattar Luppio och byar söderut, bland andra Hedenäset, Bäckesta, Risudden.

Kokningsrekommendation från 18:00 tisdag 23 maj.

Sjunkande vattennivåer gör att vi nu kan starta våra vattenanläggningar i södra delen av kommunen. Vi kommer att ta prover på vattnet som då pumpas ut till bostäder och tills dess att vi fått tillbaka proverna uppmanar vi som en försiktighetsåtgärd alla att koka vattnet innan det dricks eller används i matlagning.

Så fort vi får tillbaka vattenprover kommer vi att skicka ut mer information via sms och på vår hemsida. Kokningsrekommendationen ligger kvar tills dess att vi skickat ut ny information.

Det finns ingen fara med att duscha i vattnet men vi vill uppmana alla med mindre barn att se till så att de inte sväljer vatten under duschning tills dess att vi fått tillbaka svar på vattenprover.

Mer information om kokning av dricksvatten finns här:  www.overtornea.se/kokning


Information om översvämning och påverkan på skola och skolskjuts – uppdaterad 23 maj 13:20

Nu är väg 99 öppen för trafik igen, och de flesta skolskjutsar kan gå som vanligt imorgon onsdag 24 maj. Vägen till Soukolojärvi är dock fortfarande avstängd, och prognosen är att den kommer att vara avstängd även imorgon bitti. Elever som bor i Soukolojärvi kan därför inte räkna med att åka skolskjuts på onsdag heller. 

Om ni vårdnadshavare har möjlighet att själva skjutsa era barn till skolan är vi tacksamma över det. Om det finns behov av omsorg till elever som inte kan ta sig till skolan och inte klarar sig hemma hör ni av er till rektor på skolan, så gör vi vårt bästa för att kunna lösa situationen. Förhoppningen är att skolskjutsen är igång som vanligt på torsdag 25 maj.  


Väg 99 öppnad – publicerad 23 maj 11:33
Trafikverket meddelar idag tisdag 23 maj 11:33 att väg 99 åter igen är öppen.

Avstängda vägar är just nu 11:33 tisdag 23 maj följande vägar:

Väg 98 från Matarengi till Riksgräns SE/FI vid Övertorneå
Väg 855 från Övre Kuivakangas till Rantajärvi
Väg 856 från Juoksengi Kyrka till Mäntyvaara

Håll dig uppdaterad här om Trafikverkets avstängningar:
https://www.trafikverket.se/trafikinformation/vag/?TrafficType=personalTraffic&map=5%2F878693.77%2F7417933.99%2F&Layers=TrafficSituation%2B


Information till översvämningsdrabbade i Juoksengi – uppdaterad 09:38 tisdag 23 maj

Vattennivån fortsätter sjunka långsamt i Juoksengi. Avlopp går att använda men våra anläggningar är fortfarande hårt belastade så vi uppmanar till fortsatt sparsam användning.

Vi återkommer med information under dagen via sms och på vår hemsida www.overtornea.se


Information om översvämning och påverkan på skola och skolskjuts – uppdaterad 22 maj 16:53
Information till elever och vårdnadshavare i Övertorneå kommuns skolor

Kommunens skolor i Svanstein, Svarträven och Gränsälvsgymnasiet kommer att vara öppna som vanligt. Det ser dock ut att bli problem med skolskjuts på vissa linjer eftersom vi har flera avstängda vägar i kommunen. Prognosen är att de översvämmade vägarna öppnar tidigast på onsdag 24 maj, men troligen först på torsdag 25 maj. När vattnet har dragit sig tillbaka ska Trafikverket besikta vägarna för att se att de är säkra att färdas på.

LÄS MER HÄR: https://overtornea.se/nyheter/information-om-oversvamning-och-paverkan-pa-skolskjuts/ 


Information till översvämningsdrabbade i Juoksengi – uppdaterad 22 maj 17:00

Vi ser att vattennivån långsamt sjunker i Juoksengi. Avlopp går att använda men våra anläggningar är fortfarande hårt belastade så vi uppmanar till fortsatt sparsam användning.

Nästa uppdatering sker via sms och på vår hemsida www.overtornea.se tisdag förmiddag


Vattenförsörjning i södra delen av kommunen – uppdaterad 22 maj 10:00
Läget har inte förändrats efter vårt senaste sms-utskick. Vi uppmanar därför till fortsatt begränsat användande av vatten i kran, dusch och toalett under kommande dygn.Bakgrundsinformation: Vattenflödena i närheten av råvattentäkten är fortfarande på en kritisk nivå och kommunens vattenpumpar som står för vattenförsörjningen är därför avstängda. På grund av avstängningen är tillgången på vatten till bostäder begränsad.Vi skickar ut en uppdatering när läget förändras samt publicerar detta på www.overtornea.se


Information om översvämning och påverkan på skola och skolskjuts – publicerad 09:35 – 22 maj
På grund av rådande omständigheter med översvämning, och vägar som i dagsläget är avstängda, kan skolskjutsen till kommunens skolenheter påverkas under tisdagen 23/5 och eventuellt även under onsdagen 24/5.

Skolan kommer att vara öppen. Mer information om eventuell påverkan på skolskjutsar kommer så snart vi vet mer. Håll utkik under dagen och kvällen på Schoolsoft och kommunens hemsida: overtornea.se


Påverkade busslinjer – publicerad 09:32 – 21 maj
Information via Länstrafiken Norrbotten:
“20230521: Linje 54, Linje 53, Kan ej angöra hpl längs Väg 99 fr Niskanpää-Juoksengi. Vägen avstängd i båda riktningarna tillsv. pga stor mängd vatten på vägen.”


Vattenförsörjning i södra delen av kommunen – publicerad 19:35 20 maj
Information om vattenförsörjning för boende i södra delen av kommunen, detta innefattar Luppio och byar söder om Luppio, bland andra Hedenäset, Bäckesta, Risudden.

På grund av kritiska flöden i närheten av råvattentäkten kan vi under kommande dygn, med start i ikväll, bli tvungna att stänga av vattenpumparna under perioder. Tillgång till färskt vatten kan minska under kommande dygn om pumparna måste stängas av och vi vill därför uppmana boende att förbereda sig genom att tappa upp färskvatten i dunkar eller andra kärl innan klockan 21:00 ikväll lördag 20 maj.

Toalett får spolas under denna period men vi vill uppmana till begränsat användande under kommande dygn.


Påverkade vägar – uppdaterad 10:29 – 20 maj
Väg 855 från Övre Kuivakangas till Rantajärvi avstängd i båda riktningarna
Väg 856 från Juoksengi Kyrka till Mäntyvaara avstängd i båda riktningarna
Väg 99 från Niskanpää N till Juoksengi avstängd i båda riktningarna
Väg 99 från Nedre Kuivakangas Ö till Kuivakangas avstängd i båda riktningarna
Väg 98 från Matarengi till Riksgräns SE/FI vid Övertorneå avstängd i båda riktningarna

Väg 99 från Ruskola till Övertorneå S båda riktningarna – Större vattenmängder på vägen söder om Övertorneå.
Uppdatering 8:55 – 20 maj: Uppgiften om vattenmängder på väg 99 söder om Övertorneå är felaktig och har korrigerats av Trafikverket.

Läs mer: Trafikverkets trafikinformation och karta hittar du här
www.trafikverket.se/trafikinformation/vag/?TrafficType=personalTraffic&map=8%2F886103.95%2F7412650.42%2F&Layers=TrafficSituation%2b


Påverkade busslinjer – publicerad 18:34 – 19 maj
Information via Länstrafiken Norrbotten:
“Linje 362, Linje 53, Linje 54,Väg 99 fr Niskanpää till Juoksengi är avstängd i båda riktningarna tillsvidare.”


Påverkan hemtjänst och hemsjukvård – publicerad 15:31 – 19 maj
Just nu påverkas inte hemtjänst eller hemsjukvård av de höga flödena. Om det blir någon störning framöver, exempelvis vid översvämmade vägar, kommer vi att informera om det på vår hemsida, i sociala medier och i radiokanalen P4. Vi uppdaterar detta inlägg löpande.


Påverkan avlopp – publicerad 10:54 – 19 maj
På grund av höga vattenflöden påverkas avloppen i Juoksengi. Vi vill uppmana alla boende att hålla källare och avlopp under uppsikt och använda toalett och dusch så lite som möjligt för att minimera risken för översvämning i bostaden. Vi jobbar just nu med att stänga av huvudstammen för att undvika översvämningar hos boende.

Har du som boende kunskap och möjlighet att proppa igen toalett + avlopp rekommenderar vi att du gör det. Läs mer om det på vår hemsida overtornea.se/hogafloden

Dricksvattnet påverkas inte av störningen.


Påverkan på väg – publicerad 10:32
Övertorneå kommun har fått information om att väg 99 strax innan Juoksengi är delvis täckt av vatten. Även vägen till Finland i Övertorneå är delvis täckt av vatten.

Vi vet just nu inte i vilken utsträckning vägarna är körbara. Vi har kontaktat Trafikverket som har ansvar för att göra bedömningen om en väg ska stängas och/eller ledas om. Vi publicerar mer information så snart vi vet mer.