Branden i Hedenäset

2023-09-26

Tidigt i morse fick jag beskedet att Hietaniemi kyrka börjat brinna under natten och inte skulle gå att rädda. Vi är många som delar en sorg idag över att ha förlorat en av våra viktigaste mötesplatser och en stor historisk kulturskatt.

På udden som går ut i älven har det funnits en kyrka sedan början av 1600-talet och den kyrka vi nu förlorat har stått där i nästan 300 år. Oavsett hur vår personliga tro ser ut så har Hietaniemi kyrka varit en ovärderlig samlingsplats för många generationer under stora och viktiga tillfällen i våra egna och anhörigas liv.

Jag har på morgonen pratat med kyrkoherden Heli Pruikkonen och erbjudit kommunens hjälp. Finns det något sätt för oss som kommun att stötta kyrkans arbete kommer vi självklart göra det. Jag har även fått rapporter om den stora insats som räddningstjänsten stått för. Ibland får vi människor övermäktiga uppgifter och kyrkan gick tyvärr inte att rädda, men vi ska aldrig glömma det enorma arbete som gjordes för att försöka släcka branden och rädda historiska föremål av samtliga svenska och finska grannkommuner som kom till vår kommun för att hjälpa.

Vi har drabbats av en stor förlust idag och vi kommer att sörja den plats för tröst, eftertanke, saknad och glädje som vi förlorat. Men vi kan samtidigt vara tacksamma för att ingen människa förlorades och för att vi fick se vilket gränslöst mod det finns i vår närhet när det verkligen gäller. Jag vill rikta ett stort tack till alla som jobbat med branden, att veta hur hårt ni osjälviskt jobbat detta dygn ger mig hopp i all ledsamhet jag känner.

Tomas Mörtberg
Kommunalråd, Övertorneå kommun

Sidan publicerades första gången: 2023-09-26 13:01

Sidan uppdaterades senast: 2023-09-26 13:01

Senaste nyhetsinlägg