Övertorneå kommun anmäler personuppgiftsincident

2023-09-15

Övertorneå kommun har igår, torsdag 14 september, anmält en personuppgiftsincident till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Eftersom nedskräpning och skadegörelse skett vid flera tillfällen på Svarträvens skola i Övertorneå beviljades kommunen i december 2020 tillstånd att sätta upp kameror för att bevaka entréer, varuingång samt skjul på skolgården. Kameror sattes upp under mitten av 2022 med syfte att förebygga ytterligare skadegörelse och nedskräpning på skolgården.

Eftersom nedskräpning och skadegörelse skett vid flera tillfällen på Svarträvens skola i Övertorneå beviljades kommunen i december 2020 tillstånd att sätta upp kameror för att bevaka entréer och varuingång. Kameror sattes upp under mitten av 2022 med syfte att förebygga ytterligare skadegörelse och nedskräpning på skolgården.

Torsdag 14 september upptäckes det att man via en skärm i ett låst serverrum kunnat se en livefeed från kamerorna utanför de tider som tillståndet tillåter. En livefeed är video som enbart visar det kamerorna ser just i stunden. Vi har även upptäckt att det inte varit tydligt för skolledning och personal på skolan att kameraövervakning sker samt vilka områden som bevakas med kamera. Här har kommunens interna kommunikation tyvärr brustit.

Ingen videoinspelning har skett utanför de godkända tiderna och det serverrum där det gått att se en livefeed från kamerorna har varit låst och enbart varit tillgänglig till ett litet antal tjänstepersoner med personliga nyckelbrickor.

Fotografier och video av människor är en personuppgift och även om vi bedömer risken som liten går det inte att utesluta att någon kan ha sett en livefeed från kamerorna i det serverrum där det varit tekniskt möjligt. Vi valde därför så fort detta upptäcktes att anmäla oss själva till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Vi har givetvis också stängt av kameraövervakningen utanför de tider som är godkända.

Vi går idag ut med information till föräldrar och vårdnadshavare via schoolsoft – den plattform som alla har tillgång till som har barn i skolåldern. Alla föräldrar och vårdnadshavare har även fått kontaktuppgifter om de har ytterligare frågor idag eller framöver.

Övertorneå kommun kommer undersöka varför vi gjort fel i det här fallet och förändra hur vi jobbar för att undvika att det händer igen. Vi vill be om ursäkt till de som berörs och understryka att vi tar detta på stort allvar och redan påbörjat arbetet som krävs för att det inte ska hända igen.

Kontaktperson:
Anna Andersson, kommundirektör

anna.andersson@overtornea.se
070 509 67 59

Sidan publicerades första gången: 2023-09-15 17:19

Sidan uppdaterades senast: 2023-09-15 17:19

Senaste nyhetsinlägg